Як стерилізувати банки?

Як стерилізувати банки?
Спосіб стерилізації банок в духовці хороший тим, що за один раз можна обробити відразу кілька банок, витративши на процес стерилізації не так багато поставленні. У першу чергу банки необхідно добре помити, а потім поставити в холодну або розігріту духовку, на решітку. Якщо банки сухі, ставте їх шийкою вниз, мокрі вгору, щоб вода встигла випаруватися.

При температурі 150 С буде достатньо 15 хвилин. Для заповнених банок спосіб стерилізації в духовці також підходить. Духовку нагрійте до 100 С, поставте заповнені банки на грати, але не накривайте кришками. Засічіть час для банок, об’ємом 0, 5 л, знадобиться 10 хвилин, а для літрових 15 хвилин.

Дістаньте банки з духовки і відразу ж закочуйте. Закочені банки переверніть догори дном, щоб вони повністю охололи.

Спосіб стерилізації банок в мікрохвильовій печі вимагає ще менше часу. Однак тут є свої тонкощі. У мікрохвильовку не можна ставити порожні банки, а також металеві предмети.

Тому стерилізувати в мікрохвильовці можна тільки банки, без кришок. А щоб банки не лопнули, на обертову підставку встановіть склянку з водою. Або, як варіант, налийте трохи води (приблизно 50-70 мл) в самі банки. У цьому випадку стерилізація займе 2-3 хвилини, на повній потужності. Вам знадобляться декілька важливих предметів.

По-перше, одна велика, важка каструля, літрів на 15-20. Головне, щоб вона була широка, і в неї вміщувалося 3-4, а краще 5 банок. До речі, і банки, і кришки можна стерилізувати одночасно, на двох конфорках. Для стерилізації кришок підійде невелика каструля або важкий сотейник. А діставати їх найзручніше щипцями з широкими лопастями.

Заздалегідь підготуйте кілька чистих вафельних рушників, паперові серветки і машинку для закочування. Відкладіть необхідну кількість жерстяних кришок з гумовими кільцями. Візьміть з запасом, щоб у разі необхідності зайві кришки були під рукою. Для початку банки треба добре помити: замочіть їх у теплій воді з додаванням соди, краще на пару годин. Потім вимийте щіткою з миючим засобом, сполосніть холодною водою і обсушити.

Потім поставте порожні банки догори дном в каструлю, заповнену теплою водою приблизно на третину. Якщо банок кілька, на дно каструлі потрібно покласти грати, щоб банки не побилися один про одного. Доведіть воду до кипіння і стерилізують банки 5 хвилин.

Вийміть, обернувши складеним уздовж втричі рушником, і поставте сушитися на паперові рушники. Підготуйте кришки. Бляшані кришки і гумові кільця промийте в теплій воді з миючим засобом.

Обполосніть і висушіть, а потім у кожну кришку вставте кільця. Пройдіться по краю, щоб щільно притиснути. Після цього опустіть кришки в киплячу воду. Стерилізуйте 5-7 хвилин, потім дістаньте кришки щипцями, перекладіть на вафельний рушник і дайте висохнути. Далі заповніть банки небудь заготівлею, за допомогою машинки закатати їх бляшаними кришками.

Кришка повинна бути прікататься щільно, але не повинна провертатися. Переверніть закриту банку догори дном і поставте на рушник — до повного охолодження. Якщо ви стерилізуєте заповнені продуктами банки, то в каструлю налийте холодну воду, нагрійте її приблизно до 30 С. Поставте в каструлю банки, заповнені заготовками. Вода повинна закривати банки на половину, а краще на обсягу. Якщо банки закриваються скляними кришками з металевим затвором, їх стерилізують закритими.

Якщо кришка бляшана, то банки стерилізують відкритими, а закривають після стерилізації. Якщо банок кілька, на дно каструлі покладете решітку, щоб банки не стукали і не лопнули в процесі. Доведіть воду до кипіння, а потім зменшіть вогонь до мінімуму: під час стерилізації вода повинна ледве кипіти. Час стерилізації буде залежати від обсягу, консистенції заготовки і від кислотності готового продукту.

Чим кисліше і рідині, тим менше часу потрібно на стерилізацію і навпаки. Невеликі банки, об’ємом до 0, 5 л, стерилізуються від 5 до 15 хвилин. Літрові банки від 15 до 30 хвилин, дволітрові від 20 до 40 хвилин, а трилітрові від 30 до 50 хв.

Коли потрібний час пройде, вийміть банки з каструлі. Переставте на рушник і закатати, закупорена бляшаними кришками.

Слідкуйте, щоб кришка була щільно прікататься і не проверталася. Переверніть закриту банку догори дном і поставте на рушники до повного охолодження.

Як стерилізувати банки?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий