Правила поведінки за столом

Правила поведінки за столом
Приладами користуються відповідно до їх розташуванням, починаючи з крайніх і кінчаючи тими, що знаходяться поруч з тарілкою (див. Сервірування столу). Ніж і виделку тримають так, щоб пальці не торкалися леза або зубців.

Якщо ви час від часу перестаєте користуватися приладом, то кладіть його тільки на край тарілки, але ніяк не на скатертину. Якщо ви скористалися лише виделкою, то ніж повинен спиратися на правий край тарілки, де він найменше заважає. Якщо в трапезі настає пауза (але застілля ще не закінчено), прилад кладуть на тарілку хрест навхрест ніж вістрям вліво, вилку опуклою частиною вгору таким чином, щоб рукоятка ножа була розташована як стрілка годинника, яка вказує на п’ять годин, а рукоятка вилки на 7:00 . Місце схрещення повинно припадати на зубці виделки і верхню третину ножа.

Можна покласти виделку і ніж ручкою на стіл, а іншим кінцем на тарілку. Після закінчення їжі обидва прилади кладуть на тарілку паралельно один одному, їх ручки показують на п’ять годин. Лезо ножа дивиться вліво, а опукла частина вилки вгору. Так само паралельно прийнято класти десертні ложку і вилку. Коли десерт поданий у вазочці на високій ніжці або в глибокій вазочці на підставний тарілці, ложка кладеться на цю тарілку.

Якщо вазочка дрібна і широка, ложка може бути залишена у ній, або покладена на тарілку. На практиці прийняті дві манери їжі за столом: європейська, описана вище, і американська, яка відрізняється від європейської. В Америці прийнято є зигзагом: вилка перекладається з лівої руки в праву після того, як відрізаний шматочок або кілька шматочків м’яса або птиці. В Америці ніж використовується тільки для розрізання їжі, але не для того, щоб класти їжу на виделку.

Для цього американці зазвичай використовують шматочок хліба. Після розрізання м’яса ніж більше не використовується і кладеться на край тарілки, а вільна ліва рука на коліно. Слід знати, що діти часто бувають незграбними за столом, вони ще не виробили навички акуратного поводження. Від постійних зауважень і причіпок навіть у дорослої незручність посилюється, через що може розвинутися комплекс неповноцінності.

Якщо малюк, наприклад, не може наколоти скибочку на виделку, дайте йому ложку; прийде час, і він впорається з вилкою. У звичайних умовах, сідаючи за стіл, ви розвертаєте серветку і кладете її собі на коліна. На офіційному обіді прийнято чекати, поки господиня прийому не подасть приклад, зробивши це. Якщо до столу подаються серветки для сніданку, то вони розгортаються на колінах повністю, а якщо для обіду то наполовину. Чоловікові ні в якому разі не слід затикати серветку за комір, між гудзиками сорочки або за пояс штанів.

Користуючись серветкою, не витирайте нею рот, а трохи промокніть губи. Після їжі серветки недбало згортаються і кладуться ліворуч від столового приладу. На званому обіді господиня прийому, щоб дати знак всім присутнім, що трапеза закінчена, кладе свою серветку на стіл першого. Гості можуть скласти свої серветки тільки після неї. Кільця-підставки для серветок використовуються виключно для сімейних обідів.

Після закінчення обіду серветки складаються і просмикуються в кільце. Чайковська Олена, 2006 E-mail:.

Правила поведінки за столом

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий